Lyckad floraväktardag på Ramsvikslandet

posted in: Rapporter | 0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bågstarr på badstrand. Foto Evastina Blomgren

Sista helgen i maj var tänkt att kolla floraväktarlokaler på Ramsvikslandet. På lördagen regnade det och blåste som vanligt denna maj månad, så ingen ställde upp vid bron. Söndagen var betydligt bättre. Det kom inget regn med det blåste och var rätt kallt. Atto Rottier och Arne Lysell mötte upp vid bron när Eva Falk och jag kom på morgonen. Atto hade beställt bågstarr, så det fick bli första lokalen. Badplatsen där den växer låg helt öde, så det var bara att sätta igång. Först en översikt över lokalen och lite snack om hur problemet skulle angripas, sedan satte vi igång att räkna. Vissa bitar tog vi genom att räkna stråna på en halv kvm och sedan multiplicera med arean, på andra glesare bitar räknade vi stråna ett och ett. Sammanräkningen visade på 8000 exemplar, vilket liknar föregående resultat. Sedan var det dags att angripa granspiror.

 

 

 

 

Sammanlagt besökte vi 7 lokaler för granspira och räknade vackert blommande plantor. Lite blött var det, men det var gott om dem. Trots blåsten lyckades vi hitta en något så när lugn fikaplats på väg till Fykan, där vi förutom granspira passade på att räkna ett tiotal  backsmörblommor, en art som är ny på rödlistan för i år. Det var trevligt med en ny lokal.

DSCN1124
Backsmörblomma med stora blommor och hårig stjälk. Foto Atto Rottier

Vi avslutade på Nötö, längst i söder på Ramsvikslandet, där vi i det igenväxande skalgruset räknade till cirka 300 vackra, och en del ståtliga, exemplar av backsmörblomma. Som grädde på moset fann Eva och jag som blivit sist kvar en alldeles ny liten lokal för månlåsbräken, där vi räknade in 16 plantor.

Trots de inte alltför bra väderleksutsikterna blev det en lyckad dag och det var synd att inte fler deltog. Tillsammans besökte vi 13 lokaler för fyra olika arter, så det blev en ganska diger rapport till Artportalen.

Hoppas att vädret stabiliseras och att vi kan träffas fler vid nästa tillfälle.