Flora Pater Noster

Köp boken genom att sätta in 200,- på vårt Plusgiro 7 09 60-0 samtidigt som du mejlar kassören och meddelar din adress för säkerhets skull.

Från baksidestexten:

Pater Nosterskärgården är känd för att vara svårnavigerad och har helst undvikits av sjöfarare. I 1915-års upplaga av Nordisk familjebok kan man läsa: ”Fordom illa beryktad till följd av den säkra undergång som väntar seglaren hvilken under natt eller storm drefs in bland dessa vilda klippor.”

Författaren, Ingemar Jonasson, tog initiativet till denna bok med tanke på att undersöka vilka växter som tagit sig ut till öarna. Han har under en stor del av sitt liv intresserat sig för växter och naturen i stort. Med hjälp av ett 10-tal vana och mycket kunniga inventerare från Föreningen Bohusläns Flora löstes uppgiften med ett antal båtturer ut till 27 av de större öarna av Pater Nosterskärgådens 97 öar.

Det resulterade i att han även letade reda på äldre litteratur om skärgården, vilket ledde till att i stort sett varje ö beskrivs med sin egen karaktär. Geologi och gamla tiders nyttjande av öarna beskrivs också med flera intressanta uppgifter.

Detta gör att båtägare med olika intressen lätt kan inspireras och planera sommarens båtutflykter och strandhugg med denna bok. Arkipelagen blir lättnavigerad och välkänd istället för ökänd.

Bohusläns Flora

Omslaget har gjorts av Maj Fagerberg

Efter 18 år av ideellt fält- och dataarbete släppte vi 10 september 2011 denna moderna landskapsflora.

Boken är på över 700 sidor och berättar om alla växter som någonsin påträffats i vårt vackra landskap samt om landskapets naturtyper och förutsättningar för växtligheten. Medlemmarnas över 500 bilder på miljöer och arter förgyller boksidorna och ger fin information om landskapet och växterna. Teckningar och faktarutor ger lättillgängliga svar på många frågor. Äldre och nya utbredningskartor på fler än 900 arter gör att man lätt kan se växtens nuvarande utbredning och jämföra den med hur det var förr, det vill säga vid mitten av 1900-talet, då föregående flora över regionen gavs ut. Vi berättar också om våra föregångare och om hur vårt arbete gått till och om hur roligt vi har haft.


Botaniska utflykter i Bohuslän   SLUTSÅLD

Vår första bok utkom våren 2006 och presenterade utflyktsmål med hjälp av lättlästa kartor som leder till växtplatser för nästan 900 arter, både rariteter och vanliga växter. Boken innehåller mer än 250 tecknade växtbilder och över 300 foton av växter och miljöer. Här kan du enkelt finna dina smultronställen.

Blommor i Västsverige

I påskveckan 2013 släppte vi en liten fältflora i fickformat
(17×12 cm)  med drygt 400 växter ordnade efter blomfärg.
Med den här boken  vill vi göra vägen in i botanikens värld
lite enklare. Därför har vi begränsat oss till blommande
växter som är vanliga i Västsverige eller speciella för kusten.
Boken är lätt att ha med sig, det är lätt att hitta växtens namn
och kryssa för den.

Nedan ett uppslag ur boken som visar hur växterna presenteras:


Träd, ormbunkar

Träd, ormbunkar och stråväxter
i Västsverige SLUTSÅLD

Nu i vår har vi släppt en uppföljare till Blommor i Västsverige.
Lite tunnare och i samma format som föregångaren.
Här finner du alla våra inhemska träd i ord och bild.
Du kan också lätt identifiera alla våra vanliga ormbunksväxter.
Stråväxter är ett gemensamt namn på gräs, starr och sävarter.
Även dessa växter finner man på tydliga bilder och
med förklarande text.

Mina bohuslänska växter

Ett häfte på 32 sidor i A6-format att ha i fickan. Den innehåller drygt 1000 i landskapet bofasta växter med uppgifter om fridlysning, rödlistekategori och frekvens och är utformad som en krysslista. Ett exemplar medföljer boken Bohusläns Flora, men den finns också att köpa separat.

Vanliga växter i Bohuslän

Ett liten folder med teckningar av drygt hundra vanliga bohuslänska arter utformad
som krysslista. Häftet delas ut gratis och är särskilt väl ägnat åt skolor, som kan
rekvirera det till sina elever.

Inbjudan till Bohuslän

Öbarna sjunger Evert Taubes och egna visor så fint att de röstats fram bland de två främsta
tolkarna av somriga visor i landet. De har producerat en CD med 15 sommarvisor för vår flora
– en del egna – en del av Evert Taube. CD:n säljs enbart tillsammans med boken
Bohusläns Flora och går att köpa vid släppet och senare av våra föreningsombud.

Beställning av böcker

Beställning av böcker görs genom insättning av pengar på vårt PlusGiro 7 09 60-0 för det antal böcker/CD du önskar köpa. Vill du vara säker på att informationen går fram kan du även skicka ett mejl till Bo Eriksson bobie2.bo@gmail.com . Välkommen med din beställning! Vi betalar portot inom Sverige, men om du vill bespara föreningen kostnader för porto och emballage, kan du även hämta dina beställda böcker hos Bo Eriksson.

Bohusläns Flora                                                                                                                   300 kr/st
Inbjudan till Bohuslän, CD med Öbarna (endast tillsammans med Bohusläns Flora)          50 kr/st
Mina bohuslänska växter, pricklista (ett ex medföljer boken Bohusläns Flora)                     10 kr/st
Blommor i Västsverige, fältflora                                                                                           100 kr/st