Säkert kommer du då och då göra intressanta fynd när du är ute i vår omväxlande natur. De trivialt vanliga arterna finns naturligtvis på många fler platser än de angivna i vår inventering och det skall inte göras någon större affär av detta. Däremot finns det många mindre vanliga och till och med sällsynta eller av annan anledning intressanta växter som kan påträffas på nya lokaler. Dessa bör rapporteras in på ”Artportalen” eller tala med någon i vår styrelse.

Gäller det en rödlistad art så skicka in uppgifterna till Roger Gahnertz för att få ett Externid, se under ”Floraövervakning” och ”Rapportera”.

Fokusarter 2025

Årets fokusarter äkta hjärtstilla, kattmynta, lungrot och vit kattost är arter man kan finna på näringsrik mark, som gårdsplaner, gödselstackar och utkast.

Äkta hjärtstilla Leonurus cardiaca subsp. cardiaca är funnen på sju lokaler i Bohuslän. Har rapporterats utgången på flera av lokalerna. Bör ändå eftersökas.

Kattmynta Nepeta cataria, fyra lokaler. Två av lokalerna finns på avfallsanläggningar i Göteborg kn resp. Tanum kn. Vid Furön, SV om Svenneby gla. kyrka, Tanum kn, finns den tredje. Den sista finns på Lindön, Tanum kn.

Lungrot Blitum bonus-henricus, är funnen på tre lokaler: Ribbetegen i Stenungsund kommun, vid Dragsmark i Uddevalla kommun samt på Sydkoster i Strömstad kommun.

Vit kattost Malva pusilla, 24 lokaler från Tjörn i söder till Strömstad i norr.

Årets växt 2025

Årets växter är vanlig tallört Monotropa hypopitys och kalktallört Monotropa hypophegea (kal tallört). Vanlig tallört är den som man oftast träffar på i skog och mark. Kalktallört kräver kalkhaltig mark och är funnen på 8 lokaler från Havsstensund och norrut till Strömstad. Ut och rapportera!

För att lära sig de olika karaktärerna finns det en bra artikel i ”Vilda Växter” nr. 3, september 2024.

Fokusarter 2023

För 2023 är fokusarterna för Bohusläns del platt- och rödsäv. Sanddraba har ännu ej hittats i landskapet. Plattsäv är funnen på 14 lokaler, från Lysekil och norrut till Strömstad. Rödsäv är funnen på 121 lokaler, spridda längs kusten i hela landskapet. Uppskatta antalet florala strån och rapportera i Artportalen.

Årets växt 2023

SBF:s (Svenska Botaniska Föreningen) växt i år är kärrspira Pedicularis palustris. I Sverige finns det tre underarter. Det räcker att rapportera den i Artportalen på artnivå om man inte är säker på underart. Kärrspira är funnen i hela landskapet. Uppskatta antalet plantor och ta gärna ett foto.

Kärrspira